چگونه جای انواع جوش روی پوست را از بین ببرید؟

به گزارش اهدا بلاگ، هر چند بعضی افراد فکر می نمایند آکنه و جوش تنها منحصر به سال های نوجوانی می گردد، اما متاسفانه این عارضه های پوستی آزار دهنده در هر سن و سالی ممکن است اتفاق بیفتند و دلایل مختلفی هم سبب ساز بروز جوش و آکنه بر روی پوست صورت و بدن است. از بین بردن جای جوش هم یکی از دغدغه های اصلی کسانی است که به سلامت پوستشان اهمیت می دهند. اما چگونه جای جوش را از بین ببریم و چه روش های درمانی خانگی و کلینیکال موثری برای درمان جای جوش وجود دارد؟ برای پاسخ دادن به این سوال اول به انواع جای جوش خواهیم پرداخت و پس از آن انواع روش های درمانی خانگی و کلینیکال برای برطرف جای جوش را بسته به نوع جای جوش ها با یکدیگر مرور خواهیم کرد؛ با ما همراه باشید.

چگونه جای انواع جوش روی پوست را از بین ببرید؟

آنچه در این مطلب می خوانید

انواع جای جوش

از بین بردن لکه های قهوه ای جای جوش

از بین بردن لکه های قرمز جای جوش و کاهش قرمزی و التهاب جوش ها

از بین بردن اسکار آکنه یا چال جوش

انواع جای جوش

برای این که بتوانید برترین درمان را برای جای جوش هایتان پیدا کنید باید ابتدا نوع جای جوش معین گردد. جای جوش اغلب به صورت لک های قرمز، لک های قهوه ای و اسکارهای ناشی از آکنه یا چال جوش روی پوست باقی می مانند. در این بخش از مطلب انواع جای جوش را آنالیز می کنیم.

لکه های قهوه ای جای جوش

زمانی که جوش از پوست بیرون می زند، نوعی التهاب ایجاد می گردد. برای اینکه پوست بهبود یابد و از این التهاب خلاص گردد، باید سلول های پوستی نو جایگزین سلول های ناحیه آسیب دیده شوند؛ طی این فرآیند چنانچه سلول هایی که برای یاری به بازسازی پوست به سطح پوست راه می یابند حاوی مقادیر زیادی ملانین (رنگدانه) باشند، لک متولد می گردد. ملانین ها رنگدانه های طبیعی هستند که سبب معین رنگ پوست افراد می شوند. اگر تجمع ملانین روی پوست یکنواخت نباشد (سلول های بخشی از پوست نسبت به دیگر نقاط، ملانین بیشتری داشته باشند) نتیجه آن ایجاد لک یا تیره شدن قسمتی از پوست است.

به لک های قهوه ای ایجاد شده در اثر جوش، هیپرپیگمانتاسیون بعد از التهاب گفته می گردد. هر آنچه که باعث گردد التهاب ناشی از جوش طولانی تر گردد، مانند دستکاری کردن جوش یا تخلیه کردن آن، ریسک ایجاد جای جوش هیپرپیگمانتاسیون بعد از التهاب را هم بالا می برد.

لکه های تیره به مرور زمان روشن تر می شوند و در نهایت به طور کامل از بین می روند. ممکن است بین 3 ماه تا 2 سال طول بکشد تا آن ها از دید ناپدید شوند. اما برای برطرف سریع تر این لکه ها روش های خانگی و کلینیکالی وجود دارد که در بخش های بعدی مطلب به آن خواهیم پرداخت.

لکه های قرمز جای جوش و سرخی ناشی از التهاب جوش

لکه های قرمز یکی از عوارض به جای مانده جوش و آکنه روی صورت هستند که در اثر التهاب ایجاد می شوند. این التهاب ممکن است نتیجه فعالیت باکتریایی در محل جوش باشد و یا به علت کشش و آسیب به بافت اطراف و در نتیجه افزایش فعالیت ملانین پوست، ایجاد گردد. لکه های قرمز از نظر مقدار و شدت ملانین ملایم تر از لکه های قهوه ای هستند و سریع تر از بین می روند. برای این که از بروز این لک های قرمز جلوگیری کنید هیچ وقت جوش های صورتتان را دست کاری نکنید.

چال جوش یا اسکار آکنه

چال جوش و یا اسکار آکنه زمانی رخ می دهد که جوش های عمیق سبب تغییر بافت پوست شوند. این اسکار ها معمولا دچار تغییر رنگ هم می شوند و ممکن است پوست در این نقاط قهوه ای یا بنفش گردد. به طور کلی این اسکار هایی که بر اثر آکنه به وجود می آیند به دو دسته تقسیم بندی می شوند:

  • اسکارهای آتروفیک یا فرورفته
  • اسکارهای هایپرتروفیک یا برآمده

اسکارهای آتروفیک یا فرورفته زمانی به وجود می آیند که حین روند بهبود زخم کلاژن کافی فراوری نشده باشد. این اسکارها که در پوست صورت شایع تر هستند خود به سه دسته تقسیم بندی می شوند.

  • اسکار آیس پیک (Ice Pick Scar) که حالتی نوک تیز و سوزنی دارد و به صورت رگه های مجزا و باریک و به شکل حرف V در عمق پوست ایجاد می گردد.
  • اسکار واگنی یا مستطیل (Boxcar Scar) که حالتی پهن و به شکل حرف U دارند و گوشه های آن ها هم تیز است.
  • اسکار دره ای یا گرد (Rolling Scar) که حالتی پهن و دره مانند و ظاهری موج دار دارند.

اسکارهای هایپرتروفیک یا برآمده که معمولاً در نتیجه آکنه موجود روی پوست سینه و کمر ایجاد می شوند به واسطه فراوری بیش از مقدار کلاژن حین روند بهبود زخم شکل گرفته اند و معمولا بالاتر از سطح پوست اطراف خود قرار می گیرند.

از بین بردن لکه های قهوه ای جای جوش

درمان لکه های قهوه ای ناشی از جای جوش معمولا آسان تر از اسکار آکنه است. در محل این لکه ها معمولا بافت پوست آسیب ندیده و تنها هیپرپیگمانتاسیون دیده می گردد. همان طور که گفته شد این لکه ها معمولا پس از مدتی از بین می روند، اما برای تسریع این فرآیند درمان های خانگی و کلینیکالی وجود دارد که می توانید به سراغشان بروید. در این بخش از مطلب بعضی از موثرترین روش ها برای درمان لکه های قهوه ای جای جوش را با یکدیگر مرور می کنیم.

ویتامین سی

ویتامین C یک عامل موثر در کاهش رنگدانه یا ملانین است. آب لیمو سرشار از ویتامین سی است؛ می توانید از آب لیمو در ترکیب با دیگر مواد طبیعی مانند سفیده تخم مرغ بهره ببرید. استفاده از سرم های پوستی و کرم های ضدلک حاوی ویتامین سی هم می تواند در از بین بردن لکه های قهوه ای جای جوش موثر باشد.

آلوئه ورا

استفاده مداوم از آلوئه ورا می تواند سطح ملانین را در سلول ها تثبیت کند و به مرور زمان لکه های قهوه ای ناشی از جای جوش را از بین ببرد. می توانید مستقیما از خود آلوئه ورا بهره ببرید و یا ژل آن را تهیه و بهره ببرید.

استفاده از ضدآفتاب

آسیب ناشی از اشعه uv می تواند لکه های قهوه ای ناشی از جای جوش را تشدید کند؛ بر اساس تحقیقات صورت گرفته، استفاده روتین از ضدآفتاب می تواند سبب گردد لکه های قهوه ای سریع تر درمان شوند.

درمان های دارویی بدون نسخه برای از بین بردن لکه های قهوه ای جای جوش

بعضی از ترکیبات شیمیایی سنتز ملانین را در لکه های تیره متوقف می نمایند و در عین حال پوست قدیمی را لایه برداری نموده باعث رشد بافت نو روش پوست می شوند. بعضی از این ترکیبات و مواد شیمیایی در داروهای بدون نسخه که شامل کرم های ضدلک، سرم ها و… یافت می شوند و اگر بخواهید درمان با دوز بالاتر را امتحان کنید باید با متخصص پوست مشورت کنید. این مواد شیمیایی شامل موارد ذیل هستند:

  • رتینوئیدها (ویتامین A)
  • ویتامین E (توکوفرول)
  • آلفا هیدروکسی اسیدها (AHA) مانند اسید ماندلیک
  • اسید کوجیک
  • آزلائیک اسید
  • اسید سالیسیلیک

پلینیگ یا لایه برداری شیمیایی برای از بین بردن لکه های قهوه ای جای جوش

پلینگ یا لایه برداری شیمیایی جزو درمان های کلینیکال از بین بردن لک های قهوه ای جای جوش است. در این فرآیند تحت نظر متخصص پوست با استفاده از محلول های قوی حاوی اسید های موضعی پوست لایه برداری می گردد تا پوست نو جایگزین سلول های حاوی رنگدانه گردد.

میکرودرم ابریژن برای از بین بردن لکه های قهوه ای جای جوش

میکرودرم ابریژن نوعی درمان کلینیکال کم خطر و غیر تهاجمی است. در این دستگاه نوعی میکروکریستال بسیار ظریف از جنس اکسید آلومینیوم وجود دارد که در تماس با سطح پوست خراش های بسیار ریزی برروی پوست ایجاد می نماید. سایندگی میکروکریستال ها به همراه حالت وکیوم و مکشی که دستگاه ایجاد می نماید باعث لایه برداری پوست، جدا شدن سلول های مرده از روی پوست و افزایش سرعت جریان خون می گردد.

در طی این فرآیند سطوح بالاتری از الاستین و کلاژن در پوست آزاد می گردد که به مرور زمان منجر به صاف شدن بافت و شفاف تر شدن پوست می گردد. این روش هم می تواند برای از بین بردن لکه های قهوه ای جای جوش موثر باشد. برای این که این درمان را انجام دهید هم می توانید به کلینیک های درمانی مراجعه کنید و هم این که میکرودرم های خانگی که شدت عملکرد ملایم تری دارند را امتحان کنید.

درمان با لیزر

لایه برداری پوست با لیزر یکی دیگر از روش های درمانی است که برای از بین بردن لک های قهوه ای ناشی از جای جوش توصیه می گردد. لیزر فرکشنال، لیزر پالسی IPL، لیزر PDL از جمله متدهای درمانی از بین بردن لک های ناشی از جای جوش هستند.

از بین بردن لکه های قرمز جای جوش و کاهش قرمزی و التهاب جوش ها

کلید کاهش قرمزی ناشی از آکنه، استفاده از ترکیبات ضدالتهابی پوست است. اگر از اسکرابرهای ملتهب نماینده و غیرملایم برای از بین بردن آکنه و جای جوش هایتان بهره ببرید التهاب و در نتیجه قرمزی پوستتان را تشدید می کنید. روش های ذیل می توانند یاری نمایند که قرمزی و التهاب جای جوش ها کمتر گردد و بعلاوه جوش هایتان خیلی سریع تر خشک شوند.

پاکسازی پوست

پوست را دو بار در روز (صبح و شب) با یک پاک نماینده ملایم، بدون عطر و غیر کومدون زا (ماده ای که منافذ را مسدود نمی نماید) تمیز کنید.

داروهای بدون نسخه کاهش دهنده التهاب و از بین برنده قرمزی جای جوش

نیاسینامید یک فرم محلول در آب از ویتامین B3 است که التهاب و قرمزی ناشی از آکنه را کاهش می دهد. معمولاً می توانید آن را به صورت سرم یا کرم برای استفاده موضعی پیدا کنید. این ماده یکی از موادی است که می تواند التهاب جوش را سریعا کاهش دهد و اگر دنبال راه حلی برای از بین بردن جای جوش در یک روز می گشت، می تواند برایتان مفید باشد.

اسید سالیسیلیک هم یکی دیگر از درمان های دارویی برای از بین بردن قرمزی جای جوش است و جزو موادی است که برای بین بردن جای جوش در کمترین زمان توصیه می گردد. سالیسیلیک اسید یک عامل لایه بردار است که بعلاوه دارای خواص ضدالتهابی (ضدقرمزی)، ضدمیکروبی و ضدقارچی است. اسید سالیسیلیک موضعی را روی لکه های قرمز و تحریک شده بمالید.

پچ های ضدآکنه

پچ های ضدآکنه که در داروخانه ها و فروشگاه های محصولات مراقبت از پوست ارائه می شوند یکی دیگر از محصولاتی هستند که می توانند قرمزی ناشی از جوش را کمتر نموده و برای از بین بردن جای جوش در کمترین زمان موثر باشند. بیشتر این پچ ها حاوی اسید سالیسیلیک، نیاسینامید، ویتامین C یا ترکیبی از این مواد هستند که برای از بین بردن جای جوش در یک روز، کاهش ظاهر جوش و بهبودی آن طراحی شده اند.

یخ

برای کاهش قرمزی و از بین بردن جای جوش خیلی سریع کمپرس یخ هم یکی از روش های دیگری است که در اختیار دارید. یک تکه یخ و یا یک کیسه پارچه ای حاوی یخ را روی نواحی قرمز شده بگذارید و اجازه دهید بین 3 تا 5 دقیقه بماند تا التهاب جوش کاهش یابد.

مرطوب نماینده های غیرکومدون زا

برای جلوگیری از خشک شدن پوست از یک مرطوب نماینده سبک و غیرکومدون زا بهره ببرید. اگر لوسیون، ژل یا کرم برای از بین بردن جای جوش خریداری می کنید باید دارای فرمول ضدحساسیت باشد. مرطوب نماینده هایی مانند اسید هیالورونیک هم برای حفظ رطوبت و در عین حال جلوگیری از التهاب پوست مفیدند.

از بین بردن اسکار آکنه یا چال جوش

بسته به نوع اسکار آکنه که هایپرتروفیک باشد یا آتروفیک روش های درمانی مختلفی برای درمان و برطرف جای جوش و آکنه وجود دارد. بهتر است ابتدا نوع اسکارهای پوستتان به وسیله پزشک متخصص معین شده و سپس نسبت به انتخاب برترین روش درمانی اقدام گردد. با این وجود اگر اسکارهای آکنه روی صورت شما چندان عمیق نیستند و یا می خواهید به سراغ درمان های خانگی و مستمر بروید ترکیبات دارویی بدون نسخه ای هم در بازار وجود دارد که در این بخش از مطلب به آن ها می پردازیم. درمان های کلینیکال درمان جای جوش و اسکار را هم در این بخش از مطلب به طور مختصر برایتان معرفی خواهیم کرد.

داروهای درمانی بدون نسخه برای از بین بردن جای جوش و اسکار آکنه

اسیدهای آلفا هیدروکسی (AHAs) از جمله ترکیبات بدون نسخه ای هستند که اغلب در محصولات ساخته شده برای درمان آکنه یافت می شوند، چراکه به حذف پوست مرده و جلوگیری از مسدود شدن منافذ یاری می نمایند. AHAها بعلاوه می توانند اسکار آکنه و چال جای جوش را به مرور زمان ترمیم نمایند. این اسید ملایم لایه بیرونی پوست را لایه برداری می نماید تا به از بین بردن تغییر رنگ و زبری پوست یاری کند. این ترکیب برای برطرف انواع جای جوش و اسکار آکنه موثر است.

اسید لاکتیک بافت، ظاهر، و رنگدانه های پوست را بهبود می بخشد و برطرف جای جوش و درمان اسکارهای آکنه موثر است. علاوه بر کرم ها و سرم های حاوی اسید لاکتیک می توانید از سرکه سیب که حاوی اسید لاکتیک است به عنوان یک تونر طبیعی برای درمان جای جوش بهره ببرید. این ترکیب برای انواع اسکار آکنه موثر است.

رتینوئیدها علاوه بر تسریع بازسازی سلولی و بهبود بافت پوست، می توانند به کاهش تغییر رنگ و کاهش چشم گیر اسکارها هم یاری نمایند. می توانید کرم ها و سرم های حاوی رتینوئید را بدون نسخه پیدا کنید، اما یک متخصص پوست هم می تواند غلظت های بالاتر را برای شما تجویز کند. رتینوئیدها برای اسکارهای آتروفیک یا فرورفته موثرترند.

سالیسیلیک اسید هم یکی از ترکیبات بدون نسخه ای است که می تواند علاوه بر برطرف آکنه و از بین بردن لکه های ناشی از جوش با لایه برداری پوست به کاهش اسکارهای آکنه هم یاری کند. این ترکیب برای انواع اسکار آکنه موثر است.

درماابریژن

درم ابریژن یا همان میکرودرم ابریژن یکی از موثرترین و رایج ترین روش های درمانی کلینیکال برای اسکارهای صورت است. این روش درمانی بیشترین تاثیر را به روی اسکار های سطحی تر مانند اسکارهای واگنی یا مستطیل (Boxcar Scar) و بعلاوه اسکارهای دره ای یا گرد (Rolling Scar) می گذارد؛ برای برطرف اسکارهای عمیق تر باید به سراغ دیگر درمان ها بروید.

لایه برداری شیمیایی

لایه برداری شیمیایی پوست با اسیدهای قوی می تواند با نفوذ به بافت پوست و لایه برداری از آن اسکارهای عمیق را هم درمان کند. این روش که برای تمامی انواع لک و اسکارهای آکنه موثر است بیشتر برای درمان اسکارهای عمیق مورد استفاده قرار می گیرد.

لیزرهای لایه بردار برای از بین بردن جای جوش و اسکار آکنه

لیزرهای لایه بردار می توانند همچون دیگر متدهای لایه بردار چال های جای جوش و اسکارها را درمان نمایند. این درمان معمولاً نسبت به سایر درمان های بازسازی نماینده زمان بهبودی سریع تری دارد.

فیلر برای پر کردن جای فرورفتگی جوش ها

فیلر یکی دیگر از روش های درمان جای جوش است که می تواند برای اسکارهای آتروفیک یا فرورفته موثر باشد. در این روش فیلر به زیر پوست در محل آکنه تزریق می گردد تا به حجیم شدن این چال های ریز ایجاد شده روی پوست و یکنواخت کردن سطح آن یاری کند.

میکرونیدلینگ

در این روش با ایجاد سوراخ های بسیار ریز روی سطح پوست به وسیله سوزن های بسیار ظریف آغاز به کلاژن سازی می نماید و روند ساخت کلاژن می تواند در درمان جای جوش و کاهش عمق اسکارهای آکنه موثر باشد. با این حال، طبق گفته آموزشگاه پوست آمریکا، این درمان ممکن است برای جواب دهی کامل تا 9 ماه طول بکشد.

سابسیژن

این روش یکی از برترین درمان های کلینیکال برای اسکارهای عمیق آتروفیک یا فرورفته است. در جوش های عمیق به علت وجود چسبندگی و فیبروز زیر آن ها بافت داخلی پوست به درون کشیده شده و سفت می گردد؛ این بافت سفت شده زیر پوست مانع بازسازی دوباره پوست شده و ظاهر پوست به صورت فرو رفته به نظر می رسد. سابسیژن روش موثری است که در آن با وارد شدن سوزن های بسیار ریزی داخل پوست این بافت سفت و منسجم متلاشی می گردد و با تحریک لایه اپیدرم پوست برای کلاژن سازی باعث بازسازی پوست شده و جای فرورفته پر می گردد.

و در آخر

در این مقاله راهنمای کامل و جامع برطرف جای جوش را برایتان ارائه کردیم. با توجه به نوع جای جوش و روش های درمانی مربوط به آن می توانید نسبت به درمان جای جوش اقدام کنید. اگر جای جوش هایتان به شکلی است که هم لکه های قرمز و قهوه ای روی صورتتان دارید و هم اسکارهای آکنه و چال های جوش بهتر است از درمان هایی بهره ببرید که تمامی این نوع عوارض را می توانند درمان نمایند. به عنوان مثال برای انتخاب داروی از بین بردن جای جوش به سراغ ترکیباتی مانند اسید سالیسیلیک بروید که می تواند انواع جای جوش را درمان کند؛ از لک های قرمز و قهوه ای گرفته تا چال جوش.

اگر هم تنها یک یا دو نوع عارضه را بر روی پوستتان دارید می توانید از داروها و درمان هایی را بهره ببرید که بر روی نوع جای جوش هایی که بر روی پوستتان دارید موثرند. به عنوان مثال اگر دچار مشکل قرمزی جای جوش هستید هنگام انتخاب کرم برای از بین بردن جای جوش محصولاتی که حاوی ترکیبات ضدالتهاب مانند نیاسینامید هستند را انتخاب کنید.

منابع: healthline, healthline, healthline

منبع: دیجیکالا مگ
انتشار: 22 اردیبهشت 1402 بروزرسانی: 22 اردیبهشت 1402 گردآورنده: ehdablog.ir شناسه مطلب: 1440

به "چگونه جای انواع جوش روی پوست را از بین ببرید؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چگونه جای انواع جوش روی پوست را از بین ببرید؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید