معرفی تعدادی از خوشمزه ترین غذاهای محلی گلستان
به گزارش اهدا بلاگ، استان گلستان یکی از سرسبزترین استانهای ایران است. این استان دارای یک تاریخ غنی بوده و اقوام و فرهنگهای گوناگون را در خود جای داد. وجود این قومیت های مختلف باعث ایجاد ذائقه های متنوع و فرهنگ غذایی گسترده ای در این بخش از ایران شده است. با ما در مقاله برترین غذاهای محلی گلستان همراه باشید تا شما را با شماری از خوشمزه ترین غذاهای محلی گلستان آشنا نماییم. قطعا، آشنایی با معروف ترین غذاهای محلی گلستان برایتان جالب خواهد بود.
هلی آش یا آش آلو
هلی در زبان محلی استان گلستان به معنای گوجه سبز هست. با توجه به اینکه گوجه سبز یکی از مواد اصلی تشکیل دهنده این آش است، به آن هلی آش می گویند. نخود، لوبیا، برنج و سبزی آش نیز از دیگر مواد تشکیل دهنده این غذا هستند. برای تهیه آن ابتدا نخود و لوبیا را پخته و برنج و سبزی را به همراه اندازهی آب به آن اضافه می نمایند. بعضی افراد نیز اندازهی کدو را در آن می ریزند. پس از پخته شدن این مواد، در مراحل آخر کار گوجه سبز به غذا اضافه شده و پس از جا افتادن آش نیز اندازهی شکر و پیاز داغ به این مورد از خوشمزه ترین غذاهای محلی گلستان افزوه می گردد.
گوجه آش
گوجه آش یکی از برترین غذاهای محلی گلستان بوده و در آن از گوشت، برنج، پیاز و گوجه فرنگی استفاده می گردد. برای تهیه این آش ابتدا گوشت را به همراه پیاز و گوجه فرنگی تفت داده و اندازهی آب را به آن اضافه می نمایند. پس از افزودن نمک و فلفل، درب قابلمه را می گذراند تا این مورد از خوشمزه ترین غذاهای محلی گلستان خوب جا بیفتد. برای پخت این آش 2 تا 3 ساعت زمان ضروری است. گوجه آش در شهرهای دیگر ایران نیز به شیوه های دیگر تهیه می گردد.
آش ماست
نام آش ماست را حتما شنیده اید. این نوع آش تقریبا در اغلب نقاط ایران تهیه می گردد و نمیتوان آن را به استان یا شهر خاصی نسبت داد. البته در هر نقطه از ایران از مواد و سبزیجات محلی مختص آن منطقه در آش ماست استفاده می نمایند. از این رو هر منطقه آش ماست مخصوص خود را دارد که متناسب با ذائقه مردم همان استان تهیه می گردد. آش ماست گرگانی ها از برنج و ماست محلی تهیه شده و در آن از سبزیجاتی مانند اسفناج، برگ سیر، گشنیز و جعفری استفاده می گردد. بعضی نیز عدس و کدو سبز را در آن می ریزند. این آش به دو صورت گرم و سرد سرو شده و برای تزئین آن نیز از نعناع داغ و سیر کوبیده شده استفاده می گردد. جالب است بدانید که بعضی از مردم محلی آش ماست را به همراه سیب زمینی سرخ شده سرو می نمایند.
باسترمه
باسترمه یکی از انواع پلوهایی است که گلستانی ها در مهمانی های خانوادگی خود سرو می نمایند. برای طبخ این پلو از موادی چون برنج، ماهی، سیب زمینی، انار دون شده، پیاز، نمک و فلفل استفاده می گردد. برای تهیه باسترمه می توانید از انواع ماهی ها بهره ببرید اما در حالت اصیل، این غذا با ماهی ازون برون طبخ می گردد. برای تهیه باسترمه، ابتدا ماهی را قطعه قطعه نموده و درون سس می خوابانند. سپس، برنج را نیز آبکش می نمایند. بعد، سیب زمینی ها و پیازهای حلقه شده، ماهی قطعه شده، دانه های انار و در خاتمه برنج را به صورت لایه لایه درون قابلمه ریخته و می گذارند این مورد از معروف ترین غذاهای محلی گلستان تا با حرارت ملایم دم بکشد.
چکدرمه
چکدرمه یکی از معروف ترین غذاهای محلی گلستان است که گفته می گردد بیش از هزار سال قدمت دارد. این پلوی خوشمزه تقریبا چیزی شبیه به استامبولی پلو بوده و مانند آن تهیه می گردد. مواد اصلی پخت این پلو، گوشت و برنج بوده و معمولا از گوشت گوسفند برای این کار استفاده می نمایند. پیاز، رب گوجه فرنگی، نمک، فلفل و روغن نیز از جمله دیگر موادی است که در تهیه این غذا مورد استفاده قرار می گیرد. چکدرمه را به صورت سنتی در نوعی دیگ چدنی با نام قازان طبخ می نمایند.
ابتدا گوشت را به همراه پیاز و ادویه جات کمی سرخ می نمایند. سپس، آب و رب گوجه فرنگی را به آن اضافه نموده و اجازه می دهند تا گوشت به خوبی بپزد. پس از آب پز شدن گوشت و بخار شدن اندازه از آب خورشت، برنج را به آن می افزایند تا آرام آرام دم بکشد. چکدرمه جزو غذاهای خاص شهرهای بندرترکمن و آق قلا بوده و با نامهای چکدیرمه یا چگدریمه نیز شناخته می گردد. این مورد از برترین غذاهای محلی گلستان معمولا به همراه سبزی خورن و دوغ سرو می گردد.
ماش پلو
ماش یکی از مواد پرخاصیت بوده که بیشتر در تهیه انواع آش از آن استفاده می گردد. این ماده غذایی به علت اسید فولیک و پتاسیمی که دارد، به کاهش کلسترول یاری نموده و برای دیابت و کم خونی مفید است. پیشگیری از سرطان سینه نیز از دیگر خواص این ماده مغذی است. مردم گلستان از این ماده مفید یک پلوی خوشمزه تهیه می نمایند و معمولا آن را در کنار غذاهای دیگر بر روی سفره های خود قرار می دهند. در تهیه این غذا از برنج و ماش استفاده می گردد. زعفران، پیاز، روغن زیتون، نمک و روغن نیز از دیگر مواد مورد استفاده در این غذا هستند. این غذا معمولا به همراه گوشت چرخ نموده سرو گشته و گاها نیز آبگوشت ماهیچه در کنار آن قرار داده می گردد. البته بعضی این غذا را ساده تر مصرف نموده و از گوشت استفاده نمی نمایند.
خورشت ماش
خورشت ماش که در زبان محلی به آن ماش پتی خارش گفته می گردد، یکی از انواع خورشتهای خوشمزه گلستان است که شاید امروزه کمتر کسی آن را شناخته باشد و طبخ کند. این خورشت به علت داشتن ماش از ارزش غذایی بالایی برخوردار بوده و بسیار مقوی و مفید است. در کنار ماش مواد مغذی دیگری چون اسفناج، کدو تنبل و چغندر قرمز نیز در این خورشت مورد استفاده قرار می گیرند. برای چاشنی این غذا و طعم دادن به آن نیز از آب نارنج و سیر استفاده می گردد. گلستانی ها این مورد از برترین غذاهای محلی گلستان را به همراه پلو و کوکوی سیب زمینی سرو می نمایند.
خورشت ساک
یکی از غذاهای سنتی استان گلستان که معمولا در مراسم ها، عزاداری ها و نذری ها پخته می گردد، خورشت ساک است. این خورشت از ترکیب موادی چون نخود، فلفل، گوشت با چربی، آرد، اسفناج، روغن، پیاز و سیر تهیه شده و به همراه زرشک پلو یا پلوی معمولی سرو می گردد. برای تهیه این خورشت، ابتدا گوشت و نخود را پخته و اسفناج و پیاز خرد شده را به آن اضافه می نمایند. پس از آن، آرد را با آب ترکیب نموده و به خورشت می افزایند. در خاتمه سیر داغ و نعناع داغ به همراه ادویه جات را اضافه نموده و منتظر می مانند تا خورشت خوب جا بیفتد. این خورشت به علت داشتن اسفناج دارای ارزش غذایی بالایی است.
بولامه
بولامه یکی از اصیل ترین و معروف ترین غذاهای استان گلستان و مردم ترکمن صحراست که دارای طعم و عطر بسیار مطبوعی هست. بولامه غذایی شبیه به حلیم بوده و برای پخت آن نیز زمان زیادی ضروری است. بولامه را از برنج تهیه می نمایند. به این صورت که ابتدا برنج را از یک روز قبل خیس می دهند و آن را در روغن سرخ می نمایند. برنج سرخ شده را به همراه آب درون قابلمه ای ریخته و می گذارند تا خوب بجوشد و به صورت خمیری شکل درآید. در این حالت روغن برنج از مایع خمیری جدا می گردد. در اینجا این روغن را گرفته و خمیر را با شکر خوب مخلوط می نمایند. پس از اینکه شکر جذب خمیر شد، بولامه آماده سرو هست. بولامه معمولا در مهمانی و جشن زنانه ای که به مناسبت هفتمین روز تولد نوزاد برگزار می گردد، پخته می گردد.
بوروک
بوروک نوعی غذا شبیه به همان پیراشکی است. برای تهیه این غذا از مواد مختلفی استفاده می گردد. مواد را پس از ترکیب درون خمیری که پهن شده می ریزند و به صورت نیم دایره در می آورند. سپس، این بوروک ها را در روغن سرخ می نمایند. از معروف ترین بوروک ها میتوان به قاتقلی بوروک، گول بوروک و بوروک اسفناج اشاره نمود. برای تهیه گول بوروک یا بوروک با گوشت از سیب زمینی، گوشت چرخ نموده، پیاز و نمک استفاده می گردد. این مواد را خوب با هم ترکیب نموده و در لای خمیری می پیچند. بوروک یکی از غذاهایی است که در ماه رمضان تهیه شده و بر روی سفره افطار قرار می گیرد.
منبع: همگردی