طرز تهیه کوکی یلدایی ساده و آسان به سبک قنادی ها
به گزارش اهدا بلاگ، کوکی یلدایی یکی از دوست داشتنی ترین شیرینی های خانگی برای جشن شب یلدا به شمار میرود که علاوه بر ظاهر مجذوب کننده با در دسترس ترین مواد هم درست می گردد. این کوکی ها معمولا با تم هندوانه، انار یا طرح های یلدایی تزیین می شوند. در طرز تهیه کوکی یلدایی می توانید آن را با ساده ترین روش تزئین کنید تا به راحتی میز پذیرایی تان را رنگ و لعاب دهید. در این دستور تنها باید خمیر پایه را درست کنید و آن را به شکل انار یا طرح دلخواه تان قالب بزنید. آن ها را بپزید و در نهایت بر حسب سلیقه تان تزیین کنید.
مواد لازم برای تهیه کوکی یلدایی
- آرد 280 گرم
- تخم مرغ 1 عدد
- پودر قند 100 گرم
- کره 150 گرم
- بیکینگ پودر 1/2 قاشق چای خوری
- وانیل 1/2 قاشق چای خوری
طرز تهیه کوکی
مرحله اول: کره و پودر قند را مخلوط کنید
قبل از پیش بردن طرز تهیه کوکی یلدایی، مواد اولیه را 30 دقیقه بیرون بگذارید تا به دمای محیط برسند. حال کره را حدود سه دقیقه با همزن بزنید تا رنگ آن کرمی و نرم گردد. سپس پودر قند را به کره اضافه کنید و مجدد برای سه دقیقه دیگر، هم بزنید.
مرحله دوم: آرد را اضافه و خمیر را درست کنید
تخم مرغ و وانیل را به مخلوط کره اضافه کنید و هم بزنید تا کامل با یکدیگر مخلوط و یکدست شوند. حال آرد، بیکینگ پودر و پودر قند را قبل از استفاده سه بار الک کنید تا خمیرتان سبک و یکدست گردد.
در ادامه، مخلوط آرد را در سه مرحله به مواد اضافه کنید. در 2 مرحله اول می توانید با همزن مخلوط کنید، اما در مرحله سوم که خمیر سفت می گردد، از لیسک استفاده کنید تا آرد کامل جذب خمیر گردد. اگر برای میهمانی یلدایی تان به فکر تهیه یک کوکی دیگر هم هستید؛ طرز تهیه کوکی گردویی را در خبرنگاران بخوانید.
یادتان باشد در تهیه خمیرهای کَره ای احتیاجی به ورز دادن با دست نیست؛ ورز زیاد باعث جدا شدن روغن و کاهش پف کوکی می گردد. در نهایت خمیر را داخل پلاستیک فریزر گذاشته و حداقل یک ساعت در یخچال استراحت دهید.
نکته: خمیر چسبنده است و هنگام قالب زدن اذیت تان می نماید پس استراحت آن در یخچال را از قلم نیاندازید.
مرحله دوم: خمیر را پهن کنید
در ادامه طرز تهیه کوکی یلدایی، بعد از این که خمیر را از یخچال خارج کردید، آن را بین 2 لایه پلاستیک فریزر یا 2 لایه کاغذ روغنی قرار دهید و با وردنه باز کنید. برای برش راحت تر خمیر می توانید کمی آرد زیر آن بپاشید. به ضخامت خمیر دقت داشته باشید چرا که ضخامت بیش از حد آن، منجر به خام ماندن کوکی ها و ظاهر نامناسب شان می گردد.
از دیگر کوکی های خوشمزه ای که می توانید هر زمان درست کنید؛ طرز تهیه کوکی کشمشی ترد و خوشمزه است که جزئیات آن را کامل در خبرنگاران می توانید بخوانید.
نکته: خمیر را بیش از حد نازک نکنید؛ ضخامت مناسب حدود چهار تا پنج میلی متر است.
مرحله سوم: کوکی ها را قالب زده و بپزید
داخل سینی فر یک لایه کاغذ نسوز یا روغنی بگذارید. با استفاده از کاتر قالبی، خمیر را به شکل انار، برش های کوچک هندوانه یا هر طرح دیگری، خمیر را قالب بزنید. فر را با دمای 180 در جه سانتی گراد روشن کنید تا حسابی گرم گردد. کوکی های قالب زده را بلافاصله با یاری یک کاردک یا کفگیر، به سینی منتقل کنید تا شکل و فرم آن ها خراب نگردد.
حال کوکی ها را در فر از قبل گرم شده با دمای 180 درجه سانتی گراد به مدت 10 تا 15 دقیقه بپزید. احتیاجی نیست رنگ کوکی ها کاملا قهوه ای گردد؛ تنها کافی است زیر آن ها کمی طلایی گردد. بعد از پخت، اجازه دهید کوکی ها کامل خنک شوند و سپس آن ها را از کاغذ روغنی به آرامی جدا کنید. اگر به طعم نوتلا علاقه دارید می توانید کنار کوکی های یلدایی تان، کوکی نوتلا هم درست کنید.
نکات تکمیلی تهیه کوکی یلدایی
برای اینکه کوکی یلدایی شما هم خوش طعم و هم زیبا گردد، رعایت چند نکته ساده اما مهم می تواند نتیجه نهایی را حرفه ای تر کند. در این بخش، نکات تکمیلی و کاربردی را به شما می گوییم تا کوکی هایی نرم، پفکی و مجذوب نماینده برای شب یلدا داشته باشید.
ساده ترین تزئین های کوکی یلدایی انار
ساده ترین روش برای تزیین کوکی اناری این است که مقداری شکلات سفید را ذوب کنید و چند قطره رنگ خوراکی قرمز به آن اضافه کنید. سپس شکلات رنگی را داخل یک کیسه فریزر ریخته و نوک کوچکی از آن را ببرید. حالا فقط کافی است سطح کوکی را با شکلات قرمز پر کنید و با چند نقطه کوچک شکلات تیره، دانه های انار را بسازید.
برای تزیین راحت کوکی اناری، فقط کافی است روی سطح کوکی یک لایه نازک مربا یا مارمالاد انار بزنید تا هم طعم خوب بگیرد و هم ظاهر اناری پیدا کند. اگر ژله انار هم دارید، کمی از ژله غلیظ شده را وسط کوکی بگذارید تا شبیه دانه های انار گردد. همین روش ساده، کوکی را زیبا و خوش طعم می نماید.
تزئین کوکی یلدایی به شکل هندوانه
ابتدا سطح کوکی را با شکلات سفید رنگ شده به رنگ قرمز پوشش دهید. لبه بیرونی کوکی را با یک خط باریک شکلات سفید و سپس با شکلات سبز خط کشی کنید تا شکل پوست هندوانه ایجاد گردد. حالا با چند نقطه کوچک شکلات تیره، دانه های هندوانه را روی قسمت قرمز بگذارید. این روش سریع، راحت و کاملا قابل انجام برای مبتدی ها است. برای داشتن کوکی سبز، می توانید به فکر تهیه یک کوکی متفاوت باشید؛ طرز تهیه بیسکوییت چای سبز را بخوانید.
تزئین کوکی یلدایی به شکل دو رنگ
برای مدل دو رنگ، نیمی از سطح کوکی را با شکلات سفید و نیم دیگر را با شکلات رنگی (مثلا قرمز یا سبز) بپوشانید. می توانید محل جدا شدن دو رنگ را با یک خط شکلات تیره معین کنید تا ظاهر شیک تر و تمیزتری داشته باشد. این مدل از همه راحت تر است و تنها احتیاج به دو رنگ شکلات یا رنگ خوراکی دارید.
پخت کوکی یلدایی بدو فر
اگر فر ندارید، می توانید کوکی یلدایی را خیلی راحت داخل تابه یا قابلمه ضخیم بپزید. کف تابه را یک لایه کاغذ روغنی بگذارید و روی آن یک توری کوچک یا یک بشقاب فلزی برعکس قرار دهید تا حرارت مستقیم به کوکی نرسد. درِ تابه را هم با دم کنی بپوشانید تا فضای داخلی شبیه فر گردد.
حالا کوکی های قالب زده را روی کاغذ روغنی بچینید و شعله را روی کم ترین حرارت ممکن قرار دهید. کوکی ها حدود 20 تا 25 دقیقه زمان احتیاج دارند تا بپزند. وقتی زیر کوکی کمی طلایی شد یعنی آماده است. از خواندن طرز تهیه کوکی شکلاتی بدون فر غافل نشوید.
بعد از پخت، اجازه دهید کوکی ها کامل خنک شوند تا ظاهر و بافت شان ثابت بماند. این روش بدون فر، نتیجه ای بسیار نزدیک به کوکی های پخته شده داخل فر به شما می دهد.
تهیه کوکی انار بدون قالب
داشتن قالب انار، کار شما را برای برش کوکی ها آسان می نماید، اما اگر قالب ندارید جای نگرانی نیست. کافی است یک کاغذ روغنی بردارید و با مداد طرح انار بکشید. دور تا دور طرح را برش دهید و کاغذ را روی خمیر قرار دهید. با چاقو به آرامی دور تا دور طرح را با چاقوی تیز، برش بزنید تا کوکی ها شکل انار پیدا نمایند.
اگر کاغذ روغنی به میزان کافی انعطاف پذیر نبود، می توانید از طلق یا پلاستیک شفاف استفاده کنید. تنها در نظر داشته باشید که خمیر را هنگام برش خیلی فشار ندهید تا شکل کوکی ها خراب نگردد.
پف بیش از حد کوکی
ورز دادن خمیر باعث پف کردن کوکی ها می گردد، پس در اولین قدم هرگز خمیر را با دست ورز ندهید. اگر هنگام پخت، پف های ریز روی سطح کوکی ها ظاهر شد، نگران نباشید؛ هنگامی که فر خاموش شد و کوکی ها هنوز داغ هستند، با پشت قاشق به آرامی روی سطح کوکی فشار دهید تا صاف و یکدست گردد.
این نکته را در نظر داشته باشید که این کار را زمانی انجام دهید که کوکی ها کمی خنک شده باشند و هنوز خیلی سفت نشده اند، تا شکل کوکی ها خراب نگردد و بافت نرم و یکدست باقی بماند. با تهیه کوکی شکلات ترک دار خانگی در کنار تهیه کوکی یلدایی، می توانید میز پذیرایی چذابی بچینید.
جایگزین رنگ خوراکی در تهیه کوکی یلدایی
اگر نمی خواهید از رنگ خوراکی برای تزیین کوکی هندوانه یا انار استفاده کنید، می توانید از جایگزین های طبیعی استفاده کنید. برای رنگ قرمز یا صورتی، شیره هندوانه، آب لبو یا انار غلیظ مناسب است و هم طعم طبیعی به کوکی می دهد و هم ظاهر مجذوب نماینده. برای رنگ سبز، می توانید کمی پودر اسپیرولینا یا آب جعفری با کمی جوش شیرین به کار ببرید. این روش ها نه تنها سالم و طبیعی هستند، بلکه نتیجه ای زیبا و خوش رنگ روی کوکی ها ایجاد می نمایند.
عطر و طعم متفاوت کوکی یلدایی
کوکی یلدایی با ترکیب کره نرم، پودر قند و وانیل، عطر خوشایندی دارد که هر کسی را به یاد شیرینی های خانگی می اندازد. با اضافه کردن طعم دهنده های طبیعی مثل پوست پرتقال رنده شده، دارچین، زنجبیل یا عصاره توت فرنگی، کوکی ها طعم متفاوت و مخصوص به خود پیدا می نمایند.
این ترکیب عطر و طعم، تجربه ای لذت بخش از یک شیرینی ساده و خوشمزه برای شب یلدا ایجاد می نماید و حتی برای افراد مبتدی نیز به راحتی قابل اجراست. اگر در پی دستور کوکی با طعم زنجبیل هستید باید در کتاب طرز تهیه کوکی زنجبیلی را با تمام جزئیات بخوانید.
سفت نشدن خمیر کوکی یلدایی
در طرز تهیه کوکی یلدایی، قبل از فرم خمیر و گذاشتن در فر، نباید آن را زیاد ورز ندهید. ورز بیش از حد باعث جدا سازی روغن و در نتیجه سفتی کوکی ها می گردد.
یکی دیگر از دلایل خشک و سفتی کوکی ها، پخت طولانی است؛ اگر کوکی ها بیش از زمان معمول بپزند، آب آن ها تبخیر شده و بافتشان خشک می گردد. برای تازه و نرم ماندن کوکی ها بعد از پخت، آن ها را در ظروف دردار و ترجیحا در یخچال نگهداری کنید تا همواره نرم و خوش طعم بمانند.
سوالات متداول درباره طرز تهیه کوکی یلدایی
در این بخش به پرسش های رایج درباره تهیه کوکی یلدایی پاسخ می دهیم تا بتوانید با اطمینان و آسانی این کوکی های خوش طعم و زیبا را درست کنید.
1. چطور می توانم کوکی یلدایی را بدون اینکه چسبندگی پیدا کند از هم جدا کنم؟
می توانید کوکی ها را پس از خنک شدن روی کاغذ روغنی یا سینی خشک بچینید و با لیسک یا کفگیر جدا کنید تا شکل شان خراب نگردد.
2. چطور می توانم کوکی ها را بدون ترک خوردن تزیین کنم؟
سطح کوکی باید کامل خنک باشد و یا شکلات آب شده یا رنگ خوراکی را روی آن با فشار کم بزنید تا ترک نخورد.
3. می توانم کوکی یلدایی را به شکل کوچک و خوراکی درست کنم تا راحت تر سرو گردد؟
بله، کافی است میزان کوکی ها را کوچک تر قالب بزنید و زمان پخت را کمی کوتاه تر کنید تا نرم و تازه بمانند.
4. آیا می توانم از جایگزین شکر یا پودر قند برای نسخه سالم تر استفاده کنم؟
می توانید از عسل، شیره انگور یا کره گیاهی استفاده کنید، اما بافت و زمان پخت کمی متفاوت خواهد شد.
منبع: کتاب کاله