روستای ملاده یکی از روستاهای دیدنی سمنان به شمار می رود
به گزارش اهدا بلاگ، سیری در ایران/ براساس آخرین اخبار منتشر شده، روستای ملاده یکی از روستاهای دیدنی سمنان به شمار می رود.
فاصله ملاده تا مرکز بخش (شهمیرزاد) 60 و تا مرکز استان (سمنان) 76 کیلومتر است. روستای ملاده با مختصات جغرافیایی 53 درجه و 24 دقیقه طول شرقی و 36 درجه و 2 دقیقه عرض شمالی، در شمال شهر سمنان واقع شده است. برای رفتن به ملاده نیاز است تا ابتدا از شهمیرزاد عبور نموده و به جاده ساری بروید. ملاده از سطح دریا 1770 متر ارتفاع دارد. آب و هوای آن در بهار و تابستان معتدل و در زمستان سرد و پربرف است. رودخانه سفیدرود که در زبان محلی آن را اسبه رو می نامند، در شمال روستا جریان دارد.
نام این روستا در گذشته های دور، ایوک و جز منطقه دودانگه ساری بوده است. در منطقه دودانگه، چهار طایفه جوش، جولا، سادات و ملا زندگی میکردند. پس از مهاجرت و اسکان گروهی از طایفه ملا به روستای ایوک، نام ایوک به ملاده تبدیل شد. مردم روستای ملاده به زبان مازندرانی سخن می گویند، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند.
در سال 1385، جمعیت روستای ملاده در حدود 550 نفر گزارش شد. بیشتر درآمد روستاییان بر فعالیت های زراعی، دامپروری، باغداری و صنایع دستی پایدار شده است. زنان روستا در کنار فعالیت های زراعی به بافت گلیم، قالی و جاجیم و پارچه کت و شلوار پشمی (چوخا) می پردازند. محصولات عمده زراعی روستای ملاده عبارت است از گندم، جو، سیب زمینی، نخود، لوبیا، عدس، سیر، چغندر، هویج و سبزیجات. گیلاس، آلبالو و گردو و نیز محصولات باغی.
مراتع سرسبز پیرامون روستای ملاده موجبات رونق دامداری را فراهم نموده و انواع لبنیات مانند شیر، پنیر، ماست، کشک، قره قوروت، کره و روغن حیوانی در این روستا فرآوری می شود. روستای ملاده در یک محدوده کوهستانی استقرار یافته و بافت مسکونی متمرکزی دارد. مصالح بکار رفته در خانه ها بیشتر از سنگ، گل و چوب است. خانه ها دارای اتاق نشیمن، آشپزخانه، سرویس بهداشتی، انبار علوفه و غله، طویله، ایوان بزرگ و حیاط است. حیاط به وسیله چند پله به ایوان که محل نشیمن تابستانی است، اتصال می یابد. سقف شیروانی خانه ها جلوه ویژه ای را به روستای ملاده بخشید.
منبع: همگردی