اغلب شیرهای با ماندگاری طولانی فاقد مواد نگه دارنده هستند
به گزارش اهدا بلاگ، یکی از معضلات جامعه ما اعتقادات غلطی است که منجر به عوارض جبران ناپذیر کوتاه و بلند مدت می گردد. یکی از این اعتقادات این است که اکثریت مردم شیرهای UHT که دارای قابلیت نگه داری طولانی مدت هستند را با شیر دارای مواد نگه دارنده اشتباه می گیرند. شیر UHT یا Ultra Heat Treatment شیری است که در دمای خیلی زیاد (حداقل 135درجه سانتی گراد) در مدت بسیار کوتاه، حرارت دیده و سپس در بسته بندیهای خاص استاندارد، نگه داری می گردد. این شیر که تمام میکروبهای مضر آن از بین رفته به دلیل بسته بندی خاص آن می تواند بدون احتیاج به یخچال به مدت طولانی نگه داری گردد.
اغلب شیرهای با ماندگاری طولانی فاقد مواد نگه دارنده هستند
آن یکی شیر است اندر بادیه
و آن یکی شیر است...
یکی از معضلات جامعه ما اعتقادات غلطی است که منجر به عوارض جبران ناپذیر کوتاه و بلند مدت می گردد. یکی از این اعتقادات این است که بیشتریت مردم شیرهای UHT که دارای قابلیت نگه داری طولانی مدت هستند را با شیر دارای مواد نگه دارنده اشتباه می گیرند.
شیر UHT یا Ultra Heat Treatment شیری است که در دمای خیلی زیاد (حداقل 135درجه سانتی گراد) در مدت بسیار کوتاه، حرارت دیده و سپس در بسته بندیهای خاص استاندارد، نگه داری می گردد. این شیر که تمام میکروبهای مضر آن از بین رفته به دلیل بسته بندی خاص آن می تواند بدون احتیاج به یخچال به مدت طولانی (که با توجه به تاریخ انقضاء درج شده روی بسته بندی فرق دارد) نگه داری گردد. گفتنی است که با باز شدن بسته بندی این شیرها، فقط برای مدت چند روز و آن هم درون یخچال قابل نگهداری می باشند. این خراب شدن شیر پس از چند روز در یخچال و هم عدم قابلیت حفظ شیر در دمای اتاق پس از باز شدن بسته بندی نشان می دهد که شیر فاقد مواد نگه دارنده است (شیر دارای مواد نگه دارنده را می توان در درمای اتاق بدون بسته بندی نگه داری نمود). این باور نادرست در خانواده
منجر به این می گردد که گاهی فرزند خانواده برای صرف صبحانه بجای شیر بسته بندی از آب میوه های مصنوعی و یا حتی از نوشابه استفاده نماید!
نسل شیر را منقرض نکنید!
یکی دیگر از باورهای نادرست در خصوص ضد عفونی کردن شیر می باشد. شیر در دمای 72 درجه سانتی گراد به مدت 15 ثانیه و در دمای 100 درجه به مدت 1% ثانیه پاستوریزه و عاری از میکروبهای بیماریزا برای انسان می باشد و این درحالی است که ما شیر غیر پاستوریزه راگاهی 20 تا 30دقیقه می جوشانیم و این باعث تخریب و غیر فعال شدن بیشتر پروتئینها، آنزیمها و ویتامینهای شیر خواهد شد. پس برای ضد عفونی کردن شیر اگر فقط یک بار در حال هم زدن به نقطه جوشی برسانید کافی است زیرا که در این زمان شیر حدود 100 درجه حرارت و مدتهاست که 72 درجه را گذرانیده است. بهتر است که مواد چسبیده به دیواره ی ظرف شیر را هم برداشته و استفاده نمایید.
ویتامین B2 شیر به سرعت در برابر نور از بین می رود پس توصیه می گردد که شیر در ظرف شفاف نگه داری نگردد.
شیر و کم خونی (داستان آهن و کلسیم همزمان)
مصرف همزمان آهن و کلسیم باعث می گرددتا گیرنده های مشترکی که باید این دو ماده مهم را
جذب کنند نتوانند همه ی مقدار دریافت شده این دو ماده را انتقال دهند پس جذب هر دوی آنها مختل می گردد. بنابراین بهتر است که مواد غذائی شامل این دو عنصر با فاصله مصرف شوند. البته در یک رژیم متعادل که همه ی مواد غذائی را شامل می گردد شاید این اتفاق کمتر بیفتد و اعتقاد به این است که اگر کسی به اسم مثال کباب را با ماست مصرف می نماید، اول کباب را میل نموده و پس از اتمام آن ماست را مصرف کند و به قول معروف لقمه اش را در ماست نزند یا در حین مصرف گوشت، دوغ مصرف نکند و نوشیدن آن را به بعد از خوردن آن موکول نماید.
از ماست که بر ماست!
شاید قبلاً به شما گفته شده بود که در شرایط بیماری و مصرف آنتی بیوتیک نباید ماست مصرف کرد ولی مصرف داروهای آنتی بیوتیک باعث از بین رفتن فلور میکروبی مفید روده می گردد و چون ماست باعث افزایش تعداد باکتریهای مفید و مانع از رشد باکتریهای مضر می گردد، توصیه می گردد فردی که تحت درمان با آنتی بیوتیک است دو بار در روز ماست تازه بخورد. خوردن ماست تازه باید از اولین روز آنتی بیوتیک آغاز و تا 10 روز پس از قطع آن هم ادامه یابد.اگر اضافه وزن دارید مراقب لبنیات باشید
این درست است که لبنیات کم چرب افزایش سوخت ساز را در برنامه های غذائی کاهش وزن بخوبی انجام می دهند ولی نکته مهم این است که زیاده روی در مصرف این گروه مواد غذائی عوارض جبران ناپذیری خواهد داشت. اول این که وقتی به کاهش وزن فکر می کنیم صرف نظر از خواص مواد غذائی اول کالریها را باید مدنظر داشته باشیم. یک لیوان شیر صفر درصد چربی بین 100 - 80 کالری و یک عدد خرما حدود 20 کالری انرژی آزاد می نماید. پس یک لیوان شیر حتی اگر چربی هم نداشته باشد به دلیل پروتئین و قند و سایر مواد به مقدار 4-5 خرما چاق می نماید. اگر شیرچرب هم باشد که کالری آن حدود 140-120 کالری خواهد بود(همین در خصوص یک لیوان دوغ یا 3/4 لیوان
ماست صادق است) از طرف دیگر مقدار کلسترول و چربیهای اشباع که برای سلامت انسان مضر هستند در لبنیات زیاد است %چربی شیر از نوع اشباع است چربی بد) و یک لیوان شیر (240 میلی لیتر) گاه 3%چربی حدوداً 30 میلی گرم کلسترول دارد. پس شیر را حتی الامکان کم چرب بهره ببرید (بنابراین افرادی که کلسترول بالا، دیابت، بیماری قلبی، بیماریهای عروق مغز دارند مراقبت شدید از نظر چربی لبنیات را لازم دارند.) در پایان گفتنی است که اگر به فکر کاهش
وزن هستیم، مصرف بی رویه لبنیات می تواند مختل کننده برنامه شما باشد هر چند مصرف به مقدار و با حداقل چربی آن علاوه بر افزایش سوخت و ساز در
برنامه کاهش وزن منجر به پیشگیری از پوکی استخوان هم می گردد.
پس همواره دستورالعمل انجمن قلب و اطفال امریکا مبنی بر اینکه چربی لبنیات فقط تا 2 سالگی برای انسان مفید است. و پس از آن (بچه ها بالاتر از 2 سال) باید لبنیات کم چرب و یا حتی بدون چربی استفاده کنند را مد نظر داشته باشیم.
منبع:نشریه پیغام پزشک، شماره 47.
منبع: راسخون